Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 18 Ιουλίου

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου  

 

Με την συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αναμένεται να συνέλθει την Τρίτη 18 Ιουλίου στην Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο, για συντονισμό των επόμενων βημάτων μετά την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά. Σήμερα, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει και πάλι την προσεχή Δευτέρα. Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε εκτενείς δηλώσεις.

 

«Βλέπω κάποιους να είναι ευτυχισμένοι» ανέφερε ο γ.γ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά δεν έχει λυθεί το Κυπριακό αλλά δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί».

 

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα διαιωνισθεί η κατάσταση και χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες. «Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο» ανέφερε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας πως το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτως ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα αλλά και για να γίνει μια ενημέρωση για το τι συνέβη στο δείπνο.

 

Την απόφασή του να μην προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις και εκτιμήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα. Όπως επεσήμανε, είναι ώρα για ενότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη ανήκει στην Τουρκία.

 

«Η Τουρκία πέτυχε εκείνο που ήθελε. Ένα αδιέξοδο χωρίς την επίρριψη ευθυνών. Έχουμε ενώπιόν μας μια κακή δήλωση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δυστυχώς βοηθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς», ανέφερε.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν αξιοποίησε το εθνικό συμβούλιο» , υποστήριξε η αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλείου, σημειώνοντας ωστόσο, πως τις όποιες τοποθετήσεις της η ΕΔΕΚ θα τις κάνει την ερχόμενη Δευτέρα.

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι απέτυχε η πολιτική του εξευμενισμού γιατί ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία ανέφερε αποχωρώντας από το Εθνικό Συμβούλιο η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Όπως επεσήμανε η κα Θεοχάρους, αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να αποσυρθεί το έγγραφο που κατατέθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε τη στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από τις γεωτρήσεις.

 

Πολυσέλιδο έγγραφο κατέθεσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, για το πώς μπορεί να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά το ναυάγιο. Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως διατηρούνται οι διαφωνίες του, ωστόσο τώρα είναι η ώρα της ενότητας.

Δηλώσεις δεν έκαναν οι πρόεδροι του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Σχόλια

Για το tw του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα σε όλη την Μεγαλόνησο μου διευκρίνισαν ότι ήταν απάντηση στον Τούρκο ομόλο του, ο οποίος ζητούσε επιτακτικά επέκταση Συνθήκης Εγγυήσεων σε όλη την Κύπρο.

Α. ΒΙΚ

Περί αμοιβαίας ασφάλειας

Του Μάριου Ευρυβιάδη

«Αν η λύση εξαρτάται από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, είναι δυνατό να υπάρξει λύση;» Αυτό υπήρξε το συμπέρασμα του Σενέρ Λεβέντ, όταν πριν από μερικά χρόνια παρακολούθησε συνέντευξη Τύπου τού τότε διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων, στη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος δήλωσε πως τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν ποτέ από την Κύπρο.

Όσοι από εσάς έχετε την υπομονή να παρακολουθείτε τα τρέχοντα στην Ελβετία μην πνίγεστε στις λεπτομέρειες. Ένα είναι το θέμα: Η αμοιβαία ασφάλεια. Η αμοιβαία ασφάλεια ακυρώνεται όταν η μια πλευρά απαιτεί να έχει απόλυτη ασφάλεια για τον εαυτό της, αγνοώντας την άλλη πλευρά. Και για να γίνει η αμοιβαία ασφάλεια εφικτή θα πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Είναι όμως αυτό δυνατό; Όχι, δεν είναι. Τότε δεν μπορεί να υπάρξει λύση!

 

Οφείλει, αν δεν το έχει ήδη πράξει ο Νίκος Αναστασιάδης αρχίζοντας από τον Νορβηγό Άιντε, να ρωτήσει δημόσια τον κάθε εκεί παράγοντα, «Εσείς, κύριε, αποδέχεστε την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στη χώρα σας; Αν όχι γιατί το ζητάτε από εμένα; Είναι ποτέ δυνατό να πάω σε δημοψήφισμα κάτω από τέτοια συνθήκη; Δεν μάθατε τίποτα από το δημοψήφισμα του 2004;».

Παρά το γεγονός πως το θέμα της ασφάλειας υπήρξε ανέκαθεν το μείζον ζήτημα του Κυπριακού, η ελληνική πλευρά –κάνοντας το καλό παιδί– υπέκυπτε στις αξιώσεις των Αγγλοαμερικανών, που εδώ και δεκαετίες ελέγχουν δυστυχώς τη Γραμματεία του ΟΗΕ, να μην το θέτει ως προτεραιότητα ώστε να ικανοποιείται η τουρκική πλευρά. Έτσι η διαδικασία επίλυσης εξελίχθηκε σε μια διαδικασία φαρσοκωμωδίας με τον κάθε Άιντε σε ρόλο νεροκουβαλητή των ΝΑΤΟ-τουρκικών απαιτήσεων.

Αν το ζήτημα της ασφάλειας και των λεγόμενων εγγυήσεων κυριαρχεί στην ατζέντα των τελευταίων μηνών είναι όχι διότι το ήθελε ο κάθε Άιντε και, δυστυχώς, ούτε επειδή το ήθελε ο Νίκος Αναστασιάδης, οι αυλικοί του και όσοι τον υποστηρίζουν. Είναι επειδή τους το επέβαλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μέσω μιας πανέξυπνης αφαιρετικής διλημματικής στρατηγικής που εξανάγκασε τους πάντες –τον Άιντε, τους Τούρκους και τους πάτρονές τους Αγγλοαμερικανούς– να συζητήσουν κάτι που για 43 ολόκληρα χρόνια αρνούνταν να πράξουν.

Για την επιτυχία του αυτή ο Νίκος Κοτζιάς εισέπραξε τις λοιδορίες των πολιτικά εξωνημένων οπαδών της «όποιας» λύσης, μέχρι που κατάλαβαν πως έχασαν το παιγνίδι. Αυτό που ουσιαστικά κατάλαβαν ήταν πως ο Νίκος Κοτζιάς έχει την άμεση υποστήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού, οπότε σφήνα δεν μπορούσε να μπει ανάμεσα στους δύο με αφορμή τις παλιμπαιδίζουσες πολιτικές της Λευκωσίας – μέχρι εκεί έφταναν τα μυαλά τους.

Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι πως η Ελλάδα αρνείται να εμπλακεί και να δεσμευτεί σε μια νέα Ζυρίχη. Και πως το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε μια λύση που θα επιτρέπει την εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Θα την καταψηφίσει.

Όπως προειδοποίησε το 2003, πως χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπήρχε διεύρυνση της ΕΕ. Στην εσχάτη των περιπτώσεων, τα βέτο κατά μίας λύσης που θα περιέχει μία «νέα Ζυρίχη» θα είναι διπλό. Ένα στην Αθήνα και άλλο ένα στην Κύπρο.

Αυτό τον μήνα, τον Ιούλιο συμπληρώνονται 43 χρόνια από το προδοτικό και επαίσχυντο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Μας λεν’ πως τούτη τη φορά θα είναι πράγματι η τελευταία ευκαιρία για λύση.

Τις απειλές αυτές τις έχουμε ξανακούσει. Τι μας ζητούν δηλαδή; Να επιτρέψουμε στη φασίζουσα ΝΑΤΟϊκή Τουρκία του Ερντογάν και των Δυτικών της πατρώνων να μας μετατρέψουν σε σατράπηδες των μουσουλμάνων; Θέλουν να τους παραδώσουμε το κράτος, τον μόνο διεθνή θεσμό που διαθέτουν οι Έλληνες της Κύπρου ο οποίος τους διασφαλίζει την ελευθερία τους; Θέλουν τον θρησκευτικό ιμπεριαλισμό του Ερντογάν να διαφεντεύει την Κύπρο όπως κάνει και στην Τουρκία; Θέλουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που έχουν ως πραγματικό τους ηγέτη τον Μπουγιούκ Ταγίπ, να επιβάλουν τη σαρία –τον ιερό νόμο– και στην Κύπρο;

Τι θέλουν δηλαδή; Να φορέσουν μπούρκες οι Ελληνίδες; Να μπορεί, στο όνομα του Ισλάμ, να τις εκπορνεύει ο κάθε σεξουαλικά ανώμαλος μουσουλμάνος; Και μαζί και τα παιδιά μας; Θέλουν να τους πληρώνουμε κεφαλικό φόρο-«τζίζγια» εσαεί; Αυτό θέλουν; Ε, λοιπόν, οι Έλληνες της Κύπρου τούς έχουν μία και μόνο απάντηση. Να πάρουν την «όποια λύση» τους και να τη βάλουν –όπως επανειλημμένα τούς έχει πει ο συμπατριώτης μας Σενέρ Λεβέντ– εκεί που ξέρουν.

Ο λαός αποφασίζει

Στην Κύπρο κουμάντο θα κάνει ο λαός της, στο όνομα του λαού. Δεν θα κάνει κουμάντο ο ισλαμιστής Ταγίπ, στο όνομα του Αλλάχ. Και το κουμάντο θα γίνεται δημοκρατικά και θα αφορά δε όλους τους κατοίκους του τόπου και όχι μόνο τις λεγόμενες «δύο» κοινότητες, όπως προνοεί το ρατσιστικό κατασκεύασμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Σαφείς απαντήσεις από Κοτζιά

Με μεγάλη σαφήνεια απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

 

Απαντήσεις που έδωσε στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον α’ αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με τον οποιο είχε σήμερα συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκ που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουνε στην Κύπρο;», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο αλλά πρέπει να το καταλάβει.

 

Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;

 

Παράλληλα εξήγησε ότι τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας» επισημαίνοντας ότι «ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής». Απαντώντας ειδικότερα σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η ‘Αγκυρα εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο διεθνές δίκαιο.

 

«Η Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «ομολόγησε ότι μας ‘δούλευε’ πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό», «μόλις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί» καθώς «ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί».

 

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε επίσης αναλυτικά τα γεγονότα: «Η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας πανομοιότυπο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό επεδίωκε να διατηρήσει και τα επεμβατικά της δικαιώματα και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων. Στη συνέχεια υποτίθεται ότι έγινε πιο ευέλικτη και ότι θα δεχόταν συμβιβαστικές λύσεις. Όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όπως λέει και η ανακοίνωση που εκδώσαμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, προχθές, αποφάσισε να καταγράψει σε μια μικρή παράγραφο τις συμφωνίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη τις συζήτησεις, η Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αναχρονιστικό δικαίωμα να επεμβαίνει στην Κύπρο».

 

«Σας θυμίζω», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «ότι στη διάρκεια των συζητήσεων και της διαπραγματεύσης στην Ελβετία, κάτω από την συνεχή προσωπική μου πίεση, ο κ. Τσαβούσογλου υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι αυτά τα επεμβατικά δικαιώματα τα θέλει προκειμένου οποτεδήποτε η Τουρκία αποφασίσει να μπορεί να επεμβαίνει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η απαίτησή της είναι ενάντια στα διεθνές δίκαιο, ενάντια σε κάθε σκέψη λύσης, αλλά- όπως του υπογράμμισα και μέσα στην ίδια την διάσκεψη- είναι ενάντια στους κανόνες της Δημοκρατίας και ενάντια στους κανόνες της αλήθειας και της πραγματικότητας και ενάντια στους κανόνες του ΟΗΕ».

 

10/07/2017 16:04

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

ΦΩΤΟ: Κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

 

Oι δηλώσεις, λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες  του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι δεν « είδαν  κάτι καινούργιο» στην νέα πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και το σχόλιο του ίδιου ότι «από ό,τι σας ελέχθη μπορεί να συνάγεται το συμπέρασμα,  αν έγινε αποδεκτή (σ.σ: η πρόταση) ή αν δεν έγινε» , δείχνουν σαφώς ότι η πρωτοβουλία του απορρίφθηκε . Ο απολογισμός της διάσκεψης για την Κύπρο,  η οποία άρχισε στις 28 Ιουνίου ,  στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντανά, είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστική διαπραγμάτευση τόσο στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όσο και σε αυτά του εδαφικού, περιουσιακού και της διακυβέρνησης. Οι λόγοι είναι τρεις : οι άκαμπτες τουρκικές θέσεις, οι κακοί χειρισμοί του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα , η μη συνεχής παρουσία στην διάσκεψη του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουντέρες. Ο τελευταίος βρέθηκε στο Κραν Μοντανά μόνο την περασμένη Παρασκευή. Ο τρόπος , που χειρίστηκε τα πράγματα ήταν καθοριστικός για να δεσμευτούν τα μέρη να υποβάλλουν, όπως και έγινε γραπτώς προτάσεις την περασμένη Δευτέρα. Όμως το γεγονός ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ αναχώρησε το περασμένο Σάββατο οδήγησε σε νέα εμπλοκή . Σήμερα ο κ. Γκουντέρες ενεπλάκη και πάλι  προσωπικά στις εργασίες της διάσκεψης σε μια προσπάθεια να δώσει «φιλί ζωής» στην διαπραγματευτική διαδικασία. Το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι αύριο μια «στρατηγική συμφωνία πλαίσιο» εκτιμάται, με τα δεδομένα που υπάρχουν, απραγματοποίητο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπέβαλε την νέα πρόταση,  προκειμένου να ξεπεραστούν αδιέξοδα και εμμονές της τουρκικής πλευράς. Στόχος είναι   « να δούμε επιτέλους ακτίδα φωτός, ακτίδα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον», επεσήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αναστασιάδης έκανε την κίνηση αυτή , εκτιμώντας ότι προετοιμάζεται  blame game ( παιχνίδι απόδοσης ευθυνών ή αλληλοκατηγοριών).

Οι πληροφορίες , που μεταδόθηκαν, αναφέρουν ότι η πρόταση Αναστασιάδη αφορά , μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία φέρεται έτοιμη να συζητήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά με προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο.

Επίσης, αφορούν  θέματα, που άπτονται του περιουσιακού και της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων.

«Άνοιγμα» γίνεται και στο κεφάλαια ασφάλεια- εγγυήσεις , αφού,  σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτείνει παρουσία πολυεθνικής δύναμης , με συμμετοχή αστυνομικών από την Τουρκία και την Ελλάδα  για να αποχωρήσουν από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Ωστόσο , ο  κ. Αναστασιάδης φέρεται να έκανε σαφές ότι η πρόταση θα ισχύσει ,  εάν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων ,  ρήτρα χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της Μόρφου.

Στην ουσία η πρόταση Αναστασιάδη δίνει στην τουρκική πλευρά στα θέματα της  πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων  με την ευρεία έννοια,  δηλαδή  αποτελεσματική συμμετοχή και  πλήρη πολιτική ισότητα σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα και  εκ περιτροπής προεδρία , προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό στα κεφάλαια  της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον των διπλωματικών κύκλων και των αναλυτών εστιάζεται κυρίως στα σενάρια έκβασης των διαπραγματεύσεων, τα οποία είναι : (α) Κατάρρευση, δηλαδή καμιά συμφωνία είτε επί της ουσίας είτε επί της διαδικασίας.  (β) καμιά συμφωνία είτε επί της ουσίας, αλλά συμφωνία για συνέχιση της διαδικασίας, πολύ σύντομα, ίσως και σε κατώτερο επίπεδο για  να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανάληψη της προσπάθειας σε επίπεδο διάσκεψης (ό,τι έγινε στο τέλος της διάσκεψης της Γενεύης του Ιανουαρίου και στη συνέχεια στο Moν Πελεράν με συμμετοχή μόνο τεχνοκρατών)  (γ) Συμφωνία επί ουσιαστικών θεμάτων , αλλά και για συνέχιση της διαδικασίας με σκοπό την κατάληξη σε συμφωνία για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, που είναι η μόνη συμφωνία , η οποία με βάση τα συμφωνηθέντα από την έναρξη το 2015 των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη –Ακιντζί,  μπορεί να παραπεμφθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα και να  υπογραφεί από τις χώρες που υπέγραψαν τις Συνθήκες του 1960.

Όπως μου έλεγαν έγκυρες πηγές , που συμμετέχουν στην διάσκεψη στο Κραν Μοντανά το σενάριο (α): θα οδηγήσει σε αποκάλυψη των προθέσεων της Τουρκίας σε σχέση με τα κατεχόμενα, αλλά και για τον υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου.  Η αποκάλυψη των προθέσεων θα γίνει σύντομα, αφού, όχι μόνο λόγω της κατάρρευσης των  διαπραγματεύσεων, αλλά και θα δοθεί πρόσθετη αφορμή, που είναι η έναρξη στα μέσα Ιουλίου της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Κατά πάσα πιθανότητα, εκτιμάται,  θα προκληθεί κάποια ένταση από την Τουρκία η οποία δεν αναμένεται να εξελιχθεί στην άσκηση βίας.

Το σενάριο (β) είναι αυτό  της «λαθροβίωσης», αφού θα διατηρήσει την ελπίδα για συμφωνία αργότερα.  Θα είναι η επιδίωξη όλων,  πλην της τουρκικής πλευράς,  η οποία, αν δεν πετύχει  τους σκοπούς της στις διαπραγματεύσεις τώρα, θα θέλει να επενδύσει στην αποτυχία με μέτρα αναβάθμισης της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, ή και περαιτέρω ενσωμάτωσης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο  σενάριο (γ) η συμφωνία θα πάρει τη μορφή ανακοινωθέντος των Ηνωμένων Εθνών , στο οποίο  θα «κωδικοποιούνται οι συμφωνημένες θέσεις των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, εκτός των κεφαλαίων  της ασφάλειας και των εγγυήσεων (διατήρηση ή κατάργηση), ενδεχομένως με αναφορά και στην επαναβεβαίωση της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως μαζί με την βρετανική "προσφορά" μέρους του εδάφους τους στο κράτος,  που θα προέλθει από την διευθέτηση του Κυπριακού.  Επίσης, θα καταγράφονται  οι θέσεις όλων των πλευρών για το  κεφάλαιο της ασφάλειας, την διατήρηση ή κατάργηση των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης, την μερική ή ολική αλλά σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων.  Αυτή, όπως επισημαίνεται,  θα είναι στην ουσία μια «ενδιάμεση συμφωνία» ή όπως την αποκάλεσε  ο Έσπεν Άιντα  μια «στρατηγική συμφωνία πλαίσιο». Αυτή, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές ,  θα είναι «το πολιτικό ισοδύναμο του αθροίσματος των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959,  που ύστερα από περίοδο 18 μηνών οδήγησε στις Συνθήκες του 1960 και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανακήρυξη της τελευταίας σε ανεξάρτητο κράτος».

Η ιστορία του Κυπριακού συνηγορεί στο ότι όλα  τα σενάρια είναι πιθανά. Αν η Τουρκία επιμείνει στις πάγιες θέσεις της για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και στο να διατηρήσει δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, τότε το πρώτο σενάριο είναι το πιθανότερο. Διότι, ακόμη και να δείξει διάθεση υποχώρησης ο κ. Αναστασιάδης, η Ελλάδα δεν θα  συγκατανεύσει. Το σενάριο «λαθροβίωσης», έστω και αν δεν το προτιμά η Τουρκία, θα μπορούσε να το δεχθεί για να μην της επιρριφθεί η ευθύνη για κατάρρευση, αλλά και για να ευρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική διαδικασία τις μέρες που θα γίνεται  η γεώτρηση στο τεμάχιο 11,  ώστε η Τουρκία να διευκολυνθεί στην επίρριψη ευθύνης για την κατάρρευση της διαδικασίας που πιθανό να ακολουθήσει την έναρξη της γεώτρησης. Τέλος, οποιαδήποτε συμφωνία ακόμα και σύντομη (περίγραμμα)  θα διατηρήσει «ζωντανή» τη διαδικασία και θα θέσει σε κίνηση μια τεράστια προσπάθεια για διαπραγμάτευση - επεξεργασία των πάρα πολλών κειμένων,    που πρέπει να περιληφθούν στην τελική – συνολική συμφωνία, που θα παραπεμφθεί στα δημοψηφίσματα. Ωστόσο, αυτά θέλουν μήνες για να γίνουν, εκτός και ανασταλεί η διαδικασία,  λόγω των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου  ή διακοπεί για απρόβλεπτους λόγους.   Ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Κραν Μοντανά είναι αμφίβολο, σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, « αν αυτή θα οδηγήσει σε συμφωνία συνολικής διευθέτησης και αν ακόμη υπάρξει, το πιθανότερο είναι ότι, έχοντας υπόψη και το προηγούμενο του σχεδίου Ανάν, δεν θα περάσει και από τα δυο δημοψηφίσματα».    

 Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

ΦΩΤΟ: ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 

 

 

Χαμηλές προσδοκίες στην Κύπρο

Πρόοδος αλλά όχι υπόσχεση μιας συμφωνίας επανένωσης

Jonathan Gorvett
Ο JONATHAN GORVETT είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Καθώς διεξαγόταν το διεθνές συνέδριο για την Κύπρο στο Crans-Montana της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου, δεκάδες Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε σημεία ελέγχου κατά μήκος της προστατευόμενης ζώνης ασφαλείας του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Λευκωσία. Τραγουδώντας τραγούδια και χτυπώντας τύμπανα στην ζέστη του καλοκαιριού, οι διαδηλωτές κρατούσαν μια σειρά από πανό. «Θέλουμε μια λύση τώρα!», έγραφε ένα. «Όχι άλλη αναμονή!» απαιτούσε ένα άλλο.

Πράγματι, έχουν περάσει 54 χρόνια από τότε που η πράσινη αυτή γραμμή χώρισε για πρώτη φορά την κυπριακή πρωτεύουσα. Το 1963 ξέσπασε ενδοκοινοτική βία μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας και της τουρκοκυπριακής μειονότητας, απειλώντας την σταθερότητα της χώρας και φέρνοντας ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο νησί. Ωστόσο, οι εντάσεις συνέχισαν και τελικά κατέληξαν σε ένα υποστηριζόμενο από την Ελλάδα πραξικόπημα το 1974 που προσπάθησε να εντάξει την Κύπρο στην Ελλάδα. Σε απάντηση, η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε τον βορρά, οδηγώντας στην de facto διαίρεση του νησιού. Ακολούθησαν πάνω από τέσσερις δεκαετίες ανήσυχης ειρήνης, διάστικτες από προσπάθειες για επανένωση.

Νέες προτάσεις υπέβαλε χθες βράδυ ο Αναστασιάδης

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ.

 

*ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ-ΑΚΙΝΤΖΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΚΑΤΙ ΝΕΟ

 

*ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΕϊ

 

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ*

 

 

βούληση, προκειμένου να προχωρήσουμε, ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας , που άρχισαν στις 28 Ιουνίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε χθες το βράδυ νέες προτάσεις, οι οποίες όμως , σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» , δεν έτυχαν της έγκρισης όλων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων , που τον συνοδεύουν στην διάσκεψη για το Κυπριακό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε την κίνηση αυτή , εκτιμώντας ότι προετοιμάζεται  blame game ( παιχνίδι απόδοσης ευθυνών ή αλληλοκατηγοριών).

 

Σε δήλωση του, με την οποία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει τις προτάσεις, ο κ. Αναστασιάδης  κάλεσε τον κυπριακό λαό να κωφεύσει σε όσα "είτε κάποιοι εσκεμμένα, κακοβούλως, διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς",  και σε όσους "καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας".

 

Επεσήμανε πως θα πρέπει "με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται, προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίδα φωτός, ακτίδα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον". Διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις δεν εκφεύγουν «των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων,  που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο, και των θέσεων που κατά καιρούς έχει  υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι και η άλλη πλευρά «θα επιδείξει την ίδια καλή καλλιεργηθεί".

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις αφορούν μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προεδρία την οποία φέρεται έτοιμη να συζητήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά με προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο.

Αφορούν επίσης θέματα, που άπτονται του περιουσιακού και της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων.

«Άνοιγμα» γίνεται και στο κεφάλαια ασφάλεια- εγγυήσεις , αφού,  σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτείνει παρουσία πολυεθνικής δύναμης , με συμμετοχή και τούρκων αστυνομικών.

 

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να έκανε σαφές ότι οι σχετικές προτάσεις θα ισχύσουν, εάν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων ,  ρήτρα χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της Μόρφου.

 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Τουρκίας) , εξερχόμενος της αίθουσας της διάσκεψης , ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η πρόταση «είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει τα αδιέξοδα».

Εάν κάποιοι,  είπε,  «δεν θέλουν να αποδεχθούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιοι να το λύσουν».

Επίσης , σημείωσε η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

Σε ερώτηση ,  αν απορρίφθηκε η πρόταση του, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε :  «από ό,τι σας ελέχθη μπορεί να συνάγεται το συμπέρασμα,  αν έγινε αποδεκτή ή αν δεν έγινε».

 

O κ. Αναστασιάδης σχολίαζε δηλώσεις , που είχαν γίνει λίγο πριν από τουρκικής πλευράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  διερωτήθηκε για ποιά πρόταση γίνεται λόγος, προσθέτοντας ότι «δεν είδε κάτι καινούργιο».

Χαρακτήρισε, παράλληλα,  «μη έντιμο, το ότι», όπως είπε, η πρόταση αφέθηκε να διαρρεύσει στον τύπο.

 Σε ερώτηση,  αν εκείνο που έχει σημασία είναι η διαρροή ή το περιεχόμενο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε:

«Σίγουρα μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, αλλά, δεν είδα κάτι καινούργιο».

 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως ήδη έκανε ήδη πολλά βήματα. Για τις προτάσεις Αναστασιάδη είπε ότι «είναι για τα μάτια του κόσμου».

 Είναι, είπε, «σχεδιασμένες για να κερδίσει πόντους στον κόσμο».

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι δεν

 έχει προχωρήσει ως έπρεπε η διαπραγμάτευση.

Πρόσθεσε, ότι έχει χαθεί σημαντικός χρόνος και αυτό, είπε,  εξηγεί γιατί δεν θα έλθουν οι Πρωθυπουργοί.

Ο κύριος Κοτζιάς δήλωσε επίσης ότι κάποιοι ήθελαν να πιέσουν, ώστε να πάνε οι  πρωθυπουργοί στην Ελβετία, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, τελικά  επικράτησε η λογική και η ορθότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε πως επανέλαβε  στην συζήτηση την ανάγκη να γίνει συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης και ελέγχου, καθώς και γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν.

Υπογράμμισε πως καταναλώνεται όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεγάλος χρόνος σε δευτερεύοντα θέματα.

Καταλήγοντας, εξέφρασε, την ελπίδα, σήμερα, να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις.

 

Η διάσκεψη πρόκειται να συνεχιστεί σήμερα υπό την προεδρία του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, ο οποίος έστειλε σημείωμα , που καλύπτει έξι θέματα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται :

 

 Ασφάλεια:  Στην Κύπρο χρειάζεται ένα νέο σύστημα ασφάλειας και όχι το υφιστάμενο. Πιστεύει επίσης πως θα πρέπει να τερματιστεί το δικαίωμα παρέμβασης και η συνθήκη εγγυήσεως. Χρειάζεται επίσης ένας γρήγορος μηχανισμός εφαρμογής που να περιλαμβάνει και εξωτερικά από την Κύπρο χαρακτηριστικά. (ίσως τα ΗΕ).

«Οι σημερινοί εγγυητές δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τον εαυτό τους», ανέφερε ο ΓΓ στα συμπεράσματα του. Η δεύτερη ιδέα Γκουτιέρες αφορά τα στρατεύματα. Να υπάρξει τονίζει ο δραστική μείωση από την πρώτη μέρα σε αριθμούς που να είναι εφάμιλλοι αυτών που υπήρχαν στην παλιά συνθήκη συμμαχίας. Υπάρχει δε μια διαφωνία για ρήτρα επανεξέτασης/τερματισμού. Αυτό πρέπει να συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ο γ.γ.  τονίζει πως την ίδια στιγμή πρέπει να δούμε λεπτομέρειες αποχώρησης, καταμέτρηση οπλισμού κτλ. 

 

Εδαφικό: Η τ/κ πλευρά να προσαρμόσει το χάρτη που κατέθεσε και να αντιμετωπίζει ανησυχίες που εκφράστηκαν από την ε/κ πλευρά που αφορούν τοπικές ιδιαιτερότητες.

Περιουσιακό: Πρέπει να υπάρχουν δυο αρχές. Το καθεστώς που θα διέπει τις περιουσίες υπό εδαφική αναπροσαρμογή, που θα επιστραφούν και οι περιουσίες που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση. Στις περιοχές που θα επιστραφούν, να συμφωνηθούν κριτήρια που ο νόμιμος ιδιοκτήτης να έχει προνόμια, κάτι που θα εξαρτάται από άλλα δεδομένα (αν μια περιουσία την πούλησε κάποιος σε ποιον πουλήθηκε κτλ αν είναι Άγγλος ή άλλης εθνικότητας).

Ισότιμη μεταχείριση: Όσο αναφορά τη μόνιμη παραμονή Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο να είναι ακριβοδίκαιη   με τους Ελλαδίτες στην Κύπρο. Της ε/κ πλευράς θέση είναι το 4:1 Περισσότερη συζήτηση χρειάζεται, λέει ο γ.γ των ΗΕ για το τι είναι «ακριβοδίκαιο» στο θέμα απόκτησης μόνιμης διαμονής.

 

 Θέμα αποτελεσματικής συμμετοχής: Σε σχέση με το αίτημα της τ/κ πλευράς για θετική ψήφο καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου διακυβέρνησης, όπως η εκ περιτροπής, πρέπει επίσης να συζητηθούν.

 *Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" της Κωνσταντινούπολης στις 6.7.2017

ΦΩΤΟ: ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

KΥΠΡΙΑΚΟ

Η επίτευξη βιώσιμης λύσης του Κυρπιακού δεν είναι εύκολη υπόθεση

του Αριστείδη Βικέτου*

Η σημερινή μέρα εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική , είτε θετικά , είτε αρνητικά , για την έκβαση της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Κι' αυτό, γιατί σήμερα στην πενταμερή διάσκεψη , που επιλαμβάνεται του ακανθώδους θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων , θα εμπλακεί προσωπικά ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Γκουντέρες θα έπρεπε να βρίσκεται στο ελβετικό θέρετρο από την πρώτη μέρα της διάσκεψης, αφού είναι αυτός που την συγκάλεσε. Επίσης, με την παρουσία του από την αρχή της διάσκεψης θα είχαν αποφευχθεί κάποια «παρατράγουδα», που δημιούργησε ο ειδικός σύμβουλος του για το Κυπριακό Έσπεν 'Αιντα. Ο τελευταίος, αν και από πλευράς γ.γ. του ΟΗΕ, δηλώνεται ότι έχει την «πλήρη στήριξη» του κ. Γκουντέρες έχει διαπράξει σωρεία λαθών και ερασιτεχνικών χειρισμών, ως ένα από τα πολλά αναφέρουμε το ζήτημα με το προσχέδιο του εγγράφου του για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ζήτημα , που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του προέδρου Αναστασιάδη και άλλων. Ακόμη και η τουρκική πλευρά σε ορισμένες περιπτώσεις έχει εκφράσει - σωστά ή λανθασμένα- δυσαρέσκεια για χειρισμούς του κ. 'Αιντα. Ίσως, αναφέρουν κάποιοι, πέραν των λαθών του , ο κ. 'Αιντα δεν θα έπρεπε να είχε εμπλακεί στην παρούσα διάσκεψη, αφού τέλος Ιουλίου θα αποχωρήσει για να κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην Νορβηγία, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα τρία ερωτήματα του βοηθού γ.γ. του ΟΗΕ για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και η δημόσια δήλωση « είναι ένα όνειρο» η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα να αναμένουν την κατάργηση των εγγυήσεων και την απόσυρση τον τουρκικών στρατευμάτων «πάγωσε» το κλίμα της διάσκεψης. Ωστόσο, αφήνεται να αιωρείται ότι ίσως σήμερα ή αύριο στην παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ , ο οποίος δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι και αύριο στην διάσκεψη, η 'Αγκυρα να βελτιώσει την πρόταση της για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η βελτίωση όμως δεν θα αφορά την ουσία για να προσεγγίσει τις ελληνικές θέσεις, αλλά θα είναι μια κίνηση με στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις και να φανεί ως διαλλακτική.

Με τα δεδομένα αυτά , αλλά και την γενικότερη κατάσταση στην Τουρκία, εκτιμάται ότι το Κυπριακό δεν είναι αυτή την ώρα στις προτεραιότητες του κ. Ερντογάν και ότι η όποια πραγματική κίνηση- θετική ή αρνητική- θα είναι συνάρτηση κέρδους ή απώλειας για τον ίδιο στο θέμα της Συρίας και στο Κουρδικό.

Όσοι βλέπουν ρεαλιστικά τα πράγματα αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά , διότι θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής: εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση. Επίσης , πρέπει να γίνει η σύνταξη των συνταγμάτων (ομοσπονδιακού κράτους και πολιτειών) και των βασικών νομοθεσιών.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί στο Κραν Μοντανά, δεδομένου ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση από την 'Αγκυρα , είναι να υπάρξουν εποικοδομητικά αποτελέσματα στη συζήτηση των κεφαλαίων ασφάλεια-εγγυήσεις, που θα κρίνουν κατά πόσο η παρούσα διαδικασία θα έχει θετικό αποτέλεσμα και θα μπορεί να συνεχιστεί στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

πρέπει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη , δεν θα αποδεχθεί στην διάσκεψη μια λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό. Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Αν δεν υπάρξει ένα βήμα στο Κραν Μοντανά , είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταρρεύσει πλήρως η διαπραγματευτική διαδικασία.

Σημαντικό ζήτημα για την Λευκωσία και την Αθήνα είναι μέσα από την λύση του Κυπριακού να διασφαλίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πενταμερή ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει τονίσει ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Στις συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή συνομιλεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί , ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Ένας πρόσθετος λόγος , που διασφαλίζει την συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας , είναι η ότι δεν καταργείται η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδος, της Τουρκίας και της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχετικά με την Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως δεν υπάρχει συνταγματική πρόνοια. Στην υπόθεση «Ex parte Samuel N. Samuel 3 R.S.C.C. 76» το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι: «Η Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως δεν αποτελεί μέρος του Συντάγματος. Τα άρθρα 181, 195 και 198 του Συντάγματος δεν αφήνουν περιθώρια ως προς το σημείο αυτό». Συνεπώς μ η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης θα παραμείνει ως έχει . Ουδείς , ούτε η τουρκική πλευρά, την αμφισβήτησε. Η Συνθήκη αυτή ρυθμίζει την νομική βάση της παρουσίας των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Στην παρούσα φάση το θέμα της κατάργησης των Βρετανικών βάσεων δεν είναι μέρος της λύσης του Κυπριακού, αλλά ένας μεταγενέστερος στόχος.

Ο θόρυβος, που δημιουργήθηκε από το αποσυρθέν τελικά προσχέδιο εγγράφου του κ. 'Αιντα, αφορούσε μια νέα Συνθήκη για την εφαρμογή της λύσης. Τη Συνθήκη αυτή θα υπέγραψαν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η επανενωμένη Κύπρος. Δηλαδή, η νέα κατάσταση πραγμάτων, που θα προκύψει από τη συμφωνία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η υπογραφή της Συνθήκης από τις εγγυήτριες δυνάμεις σαφώς και δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς ως γνωστό η Αθήνα και η Λευκωσία υποστηρίζουν λύση χωρίς εγγυήσεις.

Στην απόσυρση του προσχεδίου εγγράφου 'Αιντα ήταν καθοριστική , πέραν της επιστολής του προέδρου Αναστασιάδη , και η επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.

Η επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται αρραγές μέτωπο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και η συνέχιση της αρμονικής συνεργασίας Λευκωσίας-Αθηνών. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα ανοίξουν ένα «παράθυρο» για μόνιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων , η οποία θα οδηγήσει και σε εξομάλυνση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

*Ο Αριστείδης Βικέτος είναι δημοσιογράφος , ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κύπρο.

ΦΩΤΟ : ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Μ.ΑΣΙΑ-ΠΟΛΗ

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, Του ΑΡ. ΒΙΚΕΤΟΥ

Ο πρωτοχριστιανικός ύμνος «Φως ιλαρόν αγίας δόξης αθανάτου Πατρός…» , τον οποίο ο Μέγας Βασίλειος ονομάζει «επιλύχνιο ευχαριστία», ψάλθηκε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στον Εσπερινό, τον πρώτο μετά το 1924, στον μεγάλο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αραβησσού, στην Καππαδοκία. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και προσευχήθηκαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος, τον οποίο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος, ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός και ο Μητροπολίτης Ανθηδώνος, Νεκτάριος. Επίσης, παρέστη αντιπροσωπεία από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αποτελούμενη από Αρχιεπισκόπους του Λέτσε και του Μπάρι της Ιταλίας, καθώς και ο π. Ανδρέας Παλμιέρι, υπογραμματεύς του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε όλους στα ιερά χώματα της Καππαδοκικής γης , τα οποία είπε είναι «ηγιασμένα δια πολλών αιμάτων, δακρύων, προσευχής, πόνων προσδοκίας των επερχομένων και δακρυρρόων θρήνων». Ο Πατριάρχης ανέφερε ότι στην Καππαδοκία κήρυξαν οι απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας, ενώ επεσήμανε ότι στην Αραβησσό βρέθηκε εξόριστος ο κορυφαίος Πατέρας της Εκκλησίας , Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αναφερόμενος στους εκπατρισθέντες το 1924 Χριστιανούς και στους εγκαταλελειμμένους ναούς τόνισε: «Η μνήμη θεραπεύεται και δεν προκαλεί άλγος , όταν εκκλησιάζεται». Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, λάμπει απόψε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Αραβησσού, επεσήμανε ο Παναγιώτατος και υπογράμμισε «Φως Χριστού, το οποίο φαίνει πάσιν, αμυδρά, αλλά με προοπτική του μέλλοντος αιώνος». Την Κυριακή , με ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Σινασσό ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος . Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας –Αμμοχώστου Βασίλειος. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος. Φωτογραφία Αρχείο Αρ. ΒΙΚΕΤΟΥ Μετά την Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε μνημόσυνο για τους ειρηνικώς κοιμηθέντας και μαρτυρικώς τελειωθέντας στην γη της Καππαδοκίας. Επίσης, απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου στον εκ Κύπρου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεόδωρο Γιάγκου. Σε ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι οι προγονοί μας «έζησαν και μεγαλούργησαν στα μέρη αυτά. Ανέφερε ότι υψηλός επισκέπτης είναι στο φετινό προσκύνημα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων , Θεόφιλος, με τον οποίο, είπε, υπάρχει «αγαστή συνεργασία». Ο Πατριάρχης Θεόφιλος , τόνισε , «είναι στο πλευρό μας και αυτό επιβεβαιώθηκε και πέρσι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο». Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε : «νοιαζόμαστε για την Ορθοδοξία , δεν είμαστε ομοσπονδία Εκκλησιών , όπως θέλουν να λένε κάποιοι». Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειο, λέγοντας ότι προέρχεται από την αδελφή αυτοκέφαλο Εκκλησία Κύπρου, και τον χαρακτήρισε «πολύτιμο αδελφό και συνεργάτη» . Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τις αρχές της Τουρκίας, που επιτρέπουν την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και δίνουν την απαιτούμενη άδεια. Μίλησε δε τουρκικά για τους Τούρκους , προς τους οποίους έδωσε ευχές για το ραμαζάνι. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος εξέφρασε την συγκίνηση του και επεσήμανε ότι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης μελετήθηκαν « ουσιώδη θέματα». Αναφέρθηκε στην αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, την οποία , είπε, ενίσχυσε οικονομικά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εδώ στην Καππαδοκία, επεσήμανε ο Πατριάρχης Θεόφιλος, έζησαν μεγάλη Πατέρες Εκκλησίας και ασκητές της ερήμου , όπως ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος, τον οποίο χαρακτήρισε « το καύχημα των Ιεροσολύμων». Επίσης, ο κ. Θεόφιλος έκανε ειδική μνεία στον λαοφιλή Άγιο Γεώργιο, τον μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Μετά το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, είπε ο κ. Θεόφιλος, ο πιστός υπηρέτης του , Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία Του Αγίου, παρέλαβε το Άγιο λείψανο Του μαζί με αυτό της μητέρας του, Αγίας Πολυχρονίας, και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων επισήμων παρέστησαν εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Πάνος Σκουρολιάκος, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Ευάγγελος Σέκερης. Στιγμιότυπο από τον εσπερινό στην Καππαδοκία. Φωτογραφία ΑΡ. ΒΙΚΕΤΟΣ

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ο ΦΛΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 19.6.2017

 

Μ.ΑΣΙΑ-ΠΟΛΗ

Μ.ΑΣΙΑ-ΠΟΛΗ

 

Στο Φανάρι φυλάσσουμε την «τιμίαν παρακαταθήκην της πίστεως, της ελπίδος και της αγάπης».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ,  ΤΟΥ Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

Με λαμπρότητα η Ρωμηοσύνη της Πόλης και πολλοί Ορθόδοξοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ήρθαν στην Πόλη, συνεόρτασαν το διήμερο του Σαββάτου και της Κυριακής τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της ιεράς μνήμης (11 Ιουνίου) του Αγίου προστάτη Του, Αποστόλου Βαρθολομαίου. Η ονομαστική εορτή του Πατριάρχη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο εκάστοτε Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας «εστίν εικών ζώσα Χριστού και έμψυχος, δι’ έργων και λόγων χαρακτηρίζουσα την αλήθειαν…»

 

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ο ΦΛΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 18.6 2017

Την Κυριακή  η Εκκλησία τιμούσε και την μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, γεγονός για το οποίο ο Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά. Επίσης, την ίδια μέρα τιμήθηκε φέτος και η μνήμη των Αγίων Πάντων.

Κατά Θεία Λειτουργία της Κυριακής ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, συγχοροστατούντων Ιεραρχών του Θρόνου από την Πόλη και το εξωτερικό, με τη συμμετοχή Αρχόντων της Μ.τ.Χ.Ε, κληρικών, μοναχών και πολλών πιστών. Επίσης, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι από του Ιερού Βήματος άλλοι Ιεράρχες και κληρικοί.

Στον νάρθηκα του Πατριαρχικού Ναού βρίσκονταν για προσκύνηση ανθοστόλιστες η εικόνα του Αγίου Βαρθολομαίου και το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» από το Άγιο Όρος, η οποία έχει δωρηθεί στο Πατριαρχείο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφώνησε τον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, ο οποίος επεσήμανε ότι η εικοστή έκτη κατά σειράν ετών ονομαστική εορτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου μιας «επιτυχημένης, αγωνιστικής, πρωτοπόρου και αποτελεσματικής Πατριαρχίας προβάλλει ως ροδοδάκτυλος Ηώς διαλύουσα τα σκότη και τα ερέβη όπου αυτά προσπαθούν να επιβάλουν την δαιμονική παρουσία τους».

«Η σορεία των γεγονότων και των επιτευγμάτων με κορωνίδα την επιτυχή έκβαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, τονίζουν και ενισχύουν κάθε αναγεννητική προσπάθεια εξυψωτική της μελλοντικής προόδου και πρωτοπορείας της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας. Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «Η Ορθόδοξος ημών Εκκλησία διασώζει την αγιότητα εις το κέντρον της ζωής της. Η ζωή, οι λόγοι, τα έργα, αι ιεραί εικόνες και τα ιερά λείψανα των Αγίων αποτελούν εικονισμόν της Βασιλείας του Θεού, ανοίγουν την πύλην του ουρανού, βεβαιώνουν ότι ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν».

Επίσης, στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε:

«Οι Άγιοι είναι απτή μαρτυρία της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπον και τον κόσμον και της ισχύος της πίστεως εις Χριστόν, η οποία δύναται και όρη μεθιστάνειν. Επειδή η αγιότης και η θυσία των μαρτύρων άποκαλύπτει την δόξαν του Θεού, τιμάται η μνήμη των εν Εκκλησία με την έκπαγλον λαμπρότητα της Θείας Λειτουργίας».

«Ούτω και ημείς οι εν Φαναρίω φυλάσσομεν την τιμίαν παρακαταθήκην της πίστεως, της ελπίδος και της αγάπης. Η μαρτυρία ημών, ό,τι λέγομεν και πράττομεν, ό,τι ομολογούμεν και κηρύττομεν έργω και λόγω και γραφίδι, είναι το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι έκφρασις της μερίμνης και της στοργής της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας διά τον άνθρωπον και τον κόσμον, καθ᾿ ότι αύτη ‘‘και τους άλλους συνέχει και στηρίζει Θρόνους, και δόξα χριστιανών αναδεικνύεται, άμα και καύχημα’’», διά να είπωμεν μετά Νεκταρίου του Ιεροσολύμων.

«Δώρον πολύτιμον του Θεού προς τον λαόν αυτού, το μεγαλύτερον εκκλησιαστικόν γεγονός κατά το διαρρεύσαν χρονικόν διάστημα από του περυσινού συνεορτασμού των ονομαστηρίων της ημετέρας Μετριότητος, ήτο η πραγματοποίησις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η ολοκλήρωσις των εργασιών αυτής κατά το γράμμα και το πνεύμα της ορθοδόξου κανονικής παραδόσεως. Η πρόσληψις και η αξιοποίησις των αποφάσεων της Συνόδου, αι οποίαι αναφέρονται εις την οργάνωσιν, την μυστηριακήν και πνευματικήν ζωήν της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τας σχέσεις αυτής με τους λοιπούς χριστιανούς και την κατά Χριστόν μαρτυρίαν αυτής εν τω συγχρόνω κόσμω, κατά την οικουμενικήν διάστασιν και προοπτικήν της Εκκλησίας μας, θα συμβάλουν εις την ευστάθειαν και ενότητα της Ορθοδοξίας και εις την ενδυνάμωσιν της φωνής της έναντι των συγχρόνων προκλήσεων».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι σήμερα ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέματά του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και αναμένει από αυτήν την έμπρακτον μαρτυρίαν ‘‘περί της εν ημίν ελπίδος, ως αύτη διετυπώθη εις το προοίμιον της Εγκυκλίου της Συνόδου εκείνης’’: «Η Εκκλησία δεν ζη διά τον εαυτόν της. Προσφέρεται δι᾿ ολόκληρον την ανθρωπότητα, διά την ανύψωσιν και ανακαίνισιν του κόσμου εις καινούς ουρανούς και καινήν γην (πρβλ. Αποκ. κα´ 21). Όθεν, δίδει την ευαγγελικήν μαρτυρίαν και διανέμει εν τη οικουμένη τα δώρα του Θεού: την αγάπην Του, την ειρήνην, την δικαιοσύνην, την καταλλαγήν, την δύναμιν της Αναστάσεως και την προσδοκίαν της αιωνιότητος».

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε με τα λόγια σύγχρονου Θεολόγου, ο οποίος είπε: «η Ορθοδοξία είναι φως και μόνον ο,τι είναι φως είναι Ορθοδοξία».

*Μεταξύ άλλων στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν π Επίσκοπος Bogorodskiy, Αντώνιος  

μετά της συνοδείας του, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας

 Ρωσσίας, ο Επόισκοπος  Μαργκβέτι καί Ουμπίσα , Μελχισεδέκ, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Γεωργίας ,

ο πρέσβυς Εὐάγγελος Σέκερης , Γενικός Πρόξενος Ελλάδος στην Πόλη, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Κίεβο , ο δήμαρχος Μπεσικτάς, Mustafa Sarıgül, ο πρώην δήμαρχος Σισσλί και η τέως  πρύτανις του

 Πανεπιστημίου Βοσπόρου, κυρία

Gülay Barbarosoğlu.

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ:

 Απότμημα λειψάνου του Αγίου Βαρθολομαίου.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

Προσθήκη επικεφαλίδας

Είμαι μια παράγραφος. Κάντε κλικ εδώ για να προσθέσετε το δικό σας περιεχόμενο και να με επεξεργαστείτε. Είμαι ένα καλό μέρος για να πείτε την ιστορία σας και να μάθουν οι επισκέπτες σας περισσότερα για σας.

Προσθήκη επικεφαλίδας

Είμαι μια παράγραφος. Κάντε κλικ εδώ για να προσθέσετε το δικό σας περιεχόμενο και να με επεξεργαστείτε. Είμαι ένα καλό μέρος για να πείτε την ιστορία σας και να μάθουν οι επισκέπτες σας περισσότερα για σας.