ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Την περασμένη Δευτέρα έστειλα επιστολή στον πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα των εγγράφων του Κραν Μοντανά.  Πέρασε μια βδομάδα , και ο πρόεδρος , προφανώς απασχολημένος με άλλα σοβαρά ζητήματα δεν βρήκε χρόνο (όταν έστελνε στους «πλείστους φίλους» τα «απόρρητα» έγγραφα ήταν  σε διακοπές στο Τρόοδος) , δεν έστειλε την παραμικρή απάντηση. Για το λόγο αυτό δημοσιεύω πιο κάτω αυτούσια την επιστολή μου.

                                     Λευκωσία, 28 .8. 2017

Κύριο

Νίκο Αναστασιάδη,

Πρόεδρο

Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Κύριε πρόεδρε,

Το γεγονός ότι ως δημοσιογράφος ασχολούμαι από το 1982 στον κυπριακό και ελληνικό τύπο με το Κυπριακό είναι, νομίζω, επαρκής λόγος, για να μου αποστείλετε τον φάκελλο με έγγραφα του Κραν Μοντανά, τον οποίο όπως πληροφορήθηκα από την εφημερίδα «Πολίτης», έχετε στείλει σε διαφόρους.

Δηλαδή, θα έπρεπε να είμαι στους « πλείστους φίλους» σας, οι οποίοι  είτε δια αρθρογραφίας, είτε δια παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού σας αποδίδουν την ευθύνη για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Συνόδου για την Κύπρο, για να έχω τον σχετικό φάκελο;

Φρονώ ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση και στέρηση του δικαιώματος μου  για  ενημέρωση στην βάση των εγγράφων.

 Παρακαλώ, να μου αποστείλετε τον σχετικό φάκελο με όλα τα έγγραφα, διότι , όπως διάβασα στον «Πολίτη» , από αυτόν, που έλαβε ο διευθυντής της εφημερίδας, λείπουν αρκετά και σημαντικά και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά.

Ελπίζω ότι θα δείτε θετικά το αίτημα μου.

Με εκτίμηση

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ

--------------------

Στον φάκελο με τα έγγραφα υπάρχει προσωπική επιστολή του προέδρου προς τους αποδέκτες , περίπου πέντε σελίδες. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτά, που γράφει  στην επιστολή, τα ανέφερε λίγες μέρες μετά στο Συνέδριο των Αποδήμων.

Το ΜΕΙΖΟΝ θέμα είναι ότι κάποια από τα έγγραφα , όπως αναγράφεται σε αυτά, είναι αποσπάσματα και όχι ΠΛΗΡΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ  ή σημειώσεις, που τηρήθηκαν, ενώ κάποια ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ δεν συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο. Γιατί άραγε;

Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι έστειλε τα έγγραφα σε «πλείστους φίλους,  οι οποίοι  είτε δια αρθρογραφίας, είτε δια παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού» του  αποδίδουν την ευθύνη για «το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Συνόδου για την Κύπρο».

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει  σθεναρά   ότι «δεν πρόκειται να παρουσιάσει στον λαό λύση, η οποία δεν θα θεωρεί ότι είναι προς όφελός του».

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται μάλλον για υποκειμενική κρίση και το  ερώτημα είναι τι θα γίνει, αν  ο πρόεδρος Αναστασιάδης , με την στήριξη των «πλείστων φίλων»,  παρουσιάσει λύση , η οποία θα κριθεί από την πλειοψηφία του λαού ότι δεν είναι προς όφελος του ιδίου και της Κύπρου. Ήδη , πολιτικές δυνάμεις, χωρίς να υιοθετώ τις θέσεις τους, επικρίνουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι με την πολιτική του έχει οδηγήσει το Κυπριακό σε οπισθοδρόμηση. Άραγε υπάρχουν έγγραφα , που να αποδεικνύουν στον λαό , ότι οι πιο πάνω επικριτές του βρίσκονται σε λάθος δρόμο;

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα χρειάζονται αδιάσειστα στοιχεία ότι τα όσα δημοσίως δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης ταυτίζονται με τα όσα πράττει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Αδιάσειστα στοιχεία πρέπει να δώσουν και οι πολιτικοί, που τον επικρίνουν και επαγγέλλονται ότι απαιτείται άλλη στρατηγική στο Κυπριακό. Οφείλουν με παρρησία να πουν στον λαό την πρόταση τους και πως θα την υλοποιήσουν.

YΓ: Ως παλαιός δημοσιογράφος έχω τις πηγές μου και εξασφάλισα , όχι βεβαίως από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τα περιβόητα έγγραφα. Βρίσκομαι σε διακοπές και με προβληματίζει η δημοσίευση τους για την ενημέρωση, έστω και αποσπασματική , των πολιτών. Άλλωστε , ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε (31.8.2017) ότι « ουδέν των εγγράφων μπορεί να κριθεί ως διαβαθμισμένης σημασίας, αλλά, επαναλαμβάνω, ο χαρακτηρισμός από εμένα ως απόρρητα ήταν για να δοθεί η έμφαση πως ήταν αυστηρώς για ιδίαν χρήση». Γιατί , λοιπόν, να είναι για «ιδίαν χρήση» των «πλείστων φίλων» του και όχι προς γνώση του λαού; Προτρέπω τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει ο ίδιος τα έγγραφα και μάλιστα ΟΛΑ στην δημοσιότητα.

 

TA «ΑΠΟΡΡΗΤΑ» ΤΟΥ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ» ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ.

Θα θυμάστε τις επί περίπου μια βδομάδα δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη και των συνεργατών του ότι θα δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά. Μια Δευτέρα πρωί ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, με δηλώσεις στο ΡΙΚ είπε ότι τα περιβόητα πρακτικά  (ΟΧΙ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ, αφού φαίνεται ότι τέτοια δεν τηρήθηκαν) ήταν οι σημειώσεις, που ο ίδιος κρατούσε και ότι θα δίνονταν στην δημοσιότητα εντός της ημέρας.

Τελικά , υπήρξε αναδίπλωση και, ενώ όλοι ανέμεναν τα πρακτικά, εκδόθηκε γραπτή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη, στην οποία ανέφερε ότι δεν θα γίνει δημοσιοποίηση κατόπιν εκκλήσεως του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν ξέρω και ούτε με ενδιαφέρει το ποιος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας για τις δηλώσεις ότι θα δοθούν τα πρακτικά , τα οποία τελικά δεν δόθηκαν. Πάντως, όλο αυτό το «σήριαλ» το χρεώθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αν όντως ήθελε να πληροφορηθεί ο λαός για τα της διασκέψεως υπήρχε τρόπος τα πρακτικά να δοθούν , χωρίς να εκτεθεί η πηγή, σε όλα ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα μέσα ενημέρωσης.

Και εκεί που το θέμα είχε ξεχαστεί, σήμερα επανήλθε στο προσκήνιο με την γνωστοποίηση από τον διευθυντή της εφημερίδας «Πολίτης» , Διονύση Διονυσίου, ότι πήρε «διά χειρός από το Προεδρικό Μέγαρο έναν φάκελο με έγγραφα και πρακτικά από τις συναντήσεις, που διεξήχθησαν με αντικείμενο το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Τον φάκελο αυτό συνόδευε μια πολύ προσωπική επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Δεν νομιμοποιούμαι να αναφερθώ στο περιεχόμενο του φακέλου ο οποίος φέρει τη σήμανση «Απόρρητο», ωστόσο για σκοπούς συγγραφής αυτού του άρθρου νομίζω ότι και ο ίδιος ο φίλος Πρόεδρος θα μου επέτρεπε να αναφέρω ότι τα έγγραφα αυτά έχουν ως στόχο να τεκμηριώσουν τις θέσεις που ο κ. Αναστασιάδης προβάλλει δημόσια για τους λόγους της αποτυχίας των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο». Το άρθρο του Δ. Διονυσίου μπορείτε να το διαβάσετε στον σύνδεσμο http://politis.com.cy/…/agapite-mou-kirie-proedre-tou-dioni….

Στην επιστολή του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι στέλνει τα έγγραφα «επειδή πλείστοι φίλοι είτε δια αρθρογραφίας, είτε δια παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής κοινωνικής δικτύωσης μου αποδίδουν …την ευθύνη για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Συνόδου για την Κύπρο».

Δεν αντιλαμβάνομαι την λογική του προέδρου. Σημασία έχει ότι δεν έχει τηρηθεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης των λειτουργών του τύπου και ειδικά αυτών , που από δεκαετίες ασχολούνται με το Κυπριακό.

Επίσης, στην στήλη «Θου κύριε» της εφημερίδας «Πολίτης» διάβασα ότι από τα έγγραφα, που έστειλε ο πρόεδρος σε περίπου 60 πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ και της πολιτικής, λείπουν πολλά και σημαντικά, και κυρίως το σημείωμα για την συνάντηση Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου, μια μέρα πριν τον τερματισμό της διάσκεψης.

Κοντολογίς, το συμπέρασμα είναι ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ακολουθεί σωστό δρόμο, αφού αυτά που έστειλε δεν αποσκοπούν στην σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση του λαού, αλλά για να σταματήσουν οι «πλείστοι φίλοι» να του αποδίδουν ευθύνη, ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ,  για το ανεπιτυχές  αποτέλεσμα της Συνόδου. Η τεράστια ευθύνη του προέδρου έγκειται στο ότι  δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς , παραγνώρισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί προτεραιότητα της Τουρκίας, και με την ενθάρρυνση  «πλείστων φίλων» πήγε , μετά και την εμπειρία της Γενεύης, στο Κραν Μοντανά.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

ΟΙ Κύπριοι του «βορρά» και του «νότου»

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ,  Αντόνιο Γκουντέρες, ευχήθηκε «ό,τι καλό στους Κύπριους, στον βορρά και τον νότο». Ομολογώ ότι τέτοια ευχή δεν περίμενα να ακούσω από τον γ.γ. του ΟΗΕ. Καλά που δεν ευχήθηκε ό,τι καλό  στους «δύο λαούς».

Για τα αίτια και τις ευθύνες , που οδήγησαν στην κατάρρευση της διάσκεψης «εποίησε την νήσσαν» ή ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «ένιψε τας χείρας».

Τουλάχιστον , θα έπρεπε να παραδεχθεί την ανοχή του, παρά τις αντιδράσεις Αθήνας- Λευκωσίας  προς τον Άιντα, τον οποίο θα έπρεπε να είχε απαλλάξει τον καθηκόντων του από πολλού χρόνου. Όχι μόνο δεν το έπραξε , αλλά τον άφησε να είναι το νούμερο 1 της διάσκεψης, εκτός από τις δύο μέρες , που πήγε ο ίδιος στο ελβετικό θέρετρο. Τελικά, απέτυχε και ο κ. Γκουντέρες να σώσει την διάσκεψη. Ελπίζω , να έμαθε τι σημαίνει τουρκική πολιτική και να μην είναι αιθεροβάμων.

Επίσης, ο κ. Αντόνιο , προφανώς γιατί  η ώρα ήταν περασμένη , δεν εξήγησε πως μια διάσκεψη, την οποία «ονειρεύτηκε» ως «ανοιχτού τέλους» ,έκλεισε απότομα χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία σύγκλησης της

Α. ΒΙΚ

Ο «ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ» EIDE

Από την παρουσία και συμβολή του γ.γ. του ΟΗΕ António Manuel de Oliveira Guterres ,, στο Crans Montana, αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του ειδικού συμβούλου του, Espen Barth Eide, τον οποίο δυστυχώς , όπως δηλώνεται δημοσίως , συνεχίζει να στηρίζει. Ο Νορβηγός, που για αρκετό καιρό μας το έπαιζε «αστολόγος» τόσο στην Γενεύη τον Ιανουάριο , όσο και τώρα στο Crans Montana , οργάνωσε τις διασκέψεις , ως να έκανε κάποια «δουλειά» του ποδαριού» . Γι ‘αυτό τις δύο πρώτες μέρες η διάσκεψη καρκιννοβατούσε. Ανακοινώθηκε ότι από αύριο, Δευτέρα, θα αρχίσει ουσιαστική διαπραγμάτευση επί όλων των κεφαλαίων με γραπτή κατάθεση προτάσεων από όλες τις πλευρές. Δυστυχώς αυτή την υπόθεση θα την χειριστεί ο «ανεκδιηγητός» κ. EIDE, ο οποίος , πέραν από τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς του προκαλεί οσάκις δημοσίως «βγάζει την γλώσσα του περίπατο». Δύο τινά συμβαίνουν: ή δεν αντιλαμβάνεται αυτά που λέει και πράττει ή τα κάνει σκόπιμα.

 

Επίσης, αποδεικνύεται ότι ο ειδικός σύμβουλος δεν διαθέτει την ελάχιστη ευθυξία. Διαφορετικά θα έπρεπε μόνος να παραιτηθεί εδώ και καιρό. Ίσως παραμένει, οι πληροφορίες λένε ότι θα τον έχουμε μέχρι τέλος Ιουλίου, γιατί θέλει εναγωνίως ένα «Success Story», που θα τον βοηθήσει στις βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο , στην χώρα του.